Het formuleren van doelstellingen

Het resultaat waar een persoon of organisatie naar streeft wordt een doel of doelstelling genoemd. Het stellen van doelen brengt vaak gedragsverandering teweeg, omdat we de neiging hebben om persoonlijke of gezamenlijk bepaalde doelstellingen te willen bereiken. We leggen uit wat er bij komt kijken en hoe je dit het beste kunt doen.

Het opstellen van goede doelen

Een doel is een gewenste en concreet omschreven situatie, die vóór een vastgestelde deadline bereikt moet zijn. Een goede doelstelling is belangrijk, zinvol en bevat voldoende ambitie. Goede doelstellingen...

  • motiveren en inspireren;
  • sturen het gedrag;
  • helpen bij het nemen van beslissingen ;
  • helpen om het eens te worden in een groep.

Verschillende type doelstellingen

Er zijn verschillende manier waarop je doelstellingen kunt opstellen. Ze zijn afhankelijk van de situatie. Persoonlijke doelen komen bijvoorbeeld op een andere manier tot stand dan de operationele planning van een afdeling.

  • ER-doelen kun je gebruiken als algemeen uitgangspunt.
  • AMORE is nuttig bij het opstellen van hogere organisatiedoelen.
  • MAGIE gebruik je bij de vertaling van de missie naar strategie of tactiek.
  • SMART-doelen geven concreet aan wanneer resultaten bereikt moeten zijn.

Het doelstellingengesprek

In een doelstellingengesprek worden toekomstige doelstellingen van de medewerker in lijn met zijn/haar functie besproken.

Meer hierover

SMART-geformuleerde doelen stellen

Een veel voorkomend probleem bij het bepalen van doelstellingen, is dat ze te vaag of vrijblijvend geformuleerd worden. Door je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden (SMART) te maken, kun je dit voorkomen.

Meer hierover

Doelstellingen online!

Ben je op zoek naar een app zodat je dit digitaal kunt doen? De Digitale Gesprekscyclus is HR-software waarmee je op transparante wijze personeelsgesprekken m.b.t. doelstellingen, functioneren en beoordelen in de cloud vastlegt. Download de brochure of vraag een gratis presentatie aan (via internet of bij jou op locatie).

Download brochure Gratis demo aanvragen

Heb je advies op maat nodig? Bel ons op 075 - 670 2715.