Het formuleren van doelstellingen
Het resultaat waar een persoon of organisatie naar streeft wordt een doel of doelstelling genoemd. Het stellen van doelen brengt vaak gedragsverandering teweeg, omdat we de neiging hebben om persoonlijke of gezamenlijk bepaalde doelstellingen te willen bereiken. We leggen uit wat er bij komt kijken en hoe je dit het beste kunt doen.
Het opstellen van goede doelen
Een doel is een gewenste en concreet omschreven situatie, die vóór een vastgestelde deadline bereikt moet zijn. Een goede doelstelling is belangrijk, zinvol en bevat voldoende ambitie. Goede doelstellingen...
- motiveren en inspireren;
- sturen het gedrag;
- helpen bij het nemen van beslissingen ;
- helpen om het eens te worden in een groep.
Verschillende type doelstellingen
Er zijn verschillende manier waarop je doelstellingen kunt opstellen. Ze zijn afhankelijk van de situatie. Persoonlijke doelen komen bijvoorbeeld op een andere manier tot stand dan de operationele planning van een afdeling.
- ER-doelen kun je gebruiken als algemeen uitgangspunt.
- AMORE is nuttig bij het opstellen van hogere organisatiedoelen.
- MAGIE gebruik je bij de vertaling van de missie naar strategie of tactiek.
- SMART-doelen geven concreet aan wanneer resultaten bereikt moeten zijn.
Het doelstellingengesprek
In een doelstellingengesprek worden toekomstige doelstellingen van de medewerker in lijn met zijn/haar functie besproken.
SMART-doelen stellen
Een veel voorkomend probleem bij het bepalen van doelstellingen, is dat ze te vaag of vrijblijvend geformuleerd worden. Door je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden (SMART) te maken, kun je dit voorkomen.
Doelstellingen online!
Ben je op zoek naar een app om digitaal aan de slag te gaan met je HR processen? De Digitale Gesprekscyclus is HR-software waarmee je op transparante wijze gesprekken in de cloud vastlegt. Download de brochure of vraag een online demonstratie aan.
Download brochure Gratis demo aanvragen