Verschil tussen functionerings- en beoordelingsgesprek

Is het je ook niet duidelijk wat de verschillen zijn tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek? Dat begrijpen we goed. De term functioneringsgesprek is namelijk behoorlijk misbruikt de afgelopen tijd. Hieronder volgen de verschillen tussen het doelstellingen-, voortgangs- en beoordelingsgesprek.

De term functioneringsgesprek is achterhaald

Laten we meteen met de deur in huis vallen: vergeet vanaf nu het begrip functioneringsgesprek. In ons blogartikel Het functioneringsgesprek is dood leggen we uit waarom dat zo is. Hoewel je er al leidinggevende misschien niet bij stilstaat, is er een tijd geweest waarin er überhaupt geen functioneringsgesprekken werden gevoerd met het personeel. Pas sinds de jaren '70 is die dialoog gemeengoed geworden, hoewel destijds enkel voorbehouden aan de personeelfunctionaris. Sinds de jaren '90 is dit een taak geworden van leidinggevenden.

In een functioneringsgesprek staat het toekomstig functioneren van de medewerker in de organisatie centraal. Zaken die het functioneren hinderen of kunnen verbeteren komen in dit gesprek aan de orde. Het belangrijkste kenmerk van een functioneringsgesprek is dat het tweerichtingsverkeer is. De medewerker en de leidinggevende kunnen hun mening uiten en hun wensen naar voren brengen. Het gesprek is gebaseerd op gelijkwaardigheid in de zin van gelijkwaardige gesprekspartners. Zowel de leidinggevende als de medewerker zijn verantwoordelijk voor een inbreng van onderwerpen en goed verloop van het gesprek.

Het functioneringsgesprek versus beoordelingsgesprek

Functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken zijn een onderdeel van de gesprekkencyclus. In de gesprekscyclus hebben beide gesprekken een eigen doelstelling en invulling. Onderstaande volgt een overzicht.

Kenmerken functioneringsgesprek

Behandelt toekomstig functioneren
Tweerichtingsverkeer
Gelijkwaardige verhouding
Leidinggevende geeft begeleiding
Promotie en salarisverhoging niet aan de orde

Kenmerken beoordelingsgesprek

Promotie en salarisverhoging niet aan de orde
Kent een beoordelend karakter
Ongelijkwaardige verhouding
Leidinggevende spreekt oordeel uit
Doorgaans gekoppeld aan promotie en/of salarisverhoging

Functionerings- en beoordelingsgesprek online!

Ben je op zoek naar een app om digitaal aan de slag te gaan met je HR processen? De Digitale Gesprekscyclus is HR-software waarmee je op transparante wijze gesprekken in de cloud vastlegt. Download de brochure of vraag een online demonstratie aan.

Download brochure Gratis demo aanvragen