Exitgesprek

Een exitgesprek, ook wel een afscheidsgesprek genoemd, is een belangrijk onderdeel van het proces van een medewerker die het bedrijf verlaat. Het is een kans om feedback te geven, problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat de medewerker zijn of haar vertrek op een positieve manier afsluit.

Een exitgesprek begint met een open en eerlijke communicatie. De medewerker moet worden gevraagd naar de redenen voor zijn of haar vertrek. Dit geeft de leidinggevende een kans om eventuele problemen op te lossen en te zorgen dat deze in de toekomst niet opnieuw zullen voorkomen.

Feedback tijdens exitgesprek

Feedback is een ander belangrijk onderdeel van een exitgesprek. De medewerker moet worden gevraagd naar zijn of haar ervaringen tijdens de tijd bij het bedrijf en wat er verbeterd zou kunnen worden. Dit geeft de leidinggevende een kans om te leren van de ervaringen van de medewerker en om verbeteringen aan te brengen.

Overdracht taken en verantwoordelijkheden

Het is ook belangrijk om te bespreken hoe de medewerker zijn of haar taken zal overdragen aan een andere medewerker of aan een vervanger. Dit helpt om de continuïteit van de werkzaamheden te garanderen en om de overgang voor de andere medewerkers soepel te laten verlopen.

Voorbeeld template exitgesprek

De Digitale Gesprekscyclus heeft voor alle organisaties een voorbeeld template van een exitgesprek klaar staan. Dit template kan uiteraard naar wens in vorm en inhoud worden aangepast.

Positieve afsluiting tijdens exitgesprek

Ten slotte is een goede afronding essentieel; bedank de medewerker voor zijn/haar toegevoegde waarde binnen je organisatie en spreek wederzijds respect uit, zeker als terugkeer in de toekomst mogelijk is.

Een exitgesprek helpt om op een nette manier alle losse eindjes van het werknemerstraject aan elkaar te knopen. Open communicatie, overdracht van taken en verantwoordelijkheden, feedbackprocessen en het positief afsluiten van het werknemerstraject zijn hierbij in alle gevallen belangrijk.

Aan de slag met een exitgesprek?

Ontdek alle beschikbare templates van de Digitale Gesprekscyclus en bekijk de mogelijkheden voor jouw organisatie. Vraag hieronder de online demonstratie aan voor een rondleiding.

Online demo aanvragen