Lees de publicaties uit ons blog
In ons blog schrijven we op regelmatige basis over zaken die ons bezig houden. Soms gaan ze over ons bedrijf, maar vaker nog over ontwikkelingen die spelen binnen het vakgebied human resources. Heel af en toe maken we een exotisch uitstapje. Hieronder vind je de publicaties van de afgelopen jaren.
Hoe geef je dezelfde soort feedback aan mannen en vrouwen?
De feedback voor mannen en vrouwen verschilt vaak sterk. Vrouwen zijn de dupe, want die groeien daardoor minder snel door binnen organisaties. Ze krijgen bijvoorbeeld ruim twee keer zo vaak als mannen feedback op hun ‘agressieve’ communicatie. Daarnaast ontvangen ze twee keer meer positieve feedback op teamprestaties dan op individuele prestaties. Ook is de feedback voor vrouwen vager en minder opbouwend. Er is dus nog steeds een flink verschil in feedback naar geslacht (‘gender bias’).
Lees het artikelSturen op innovatieve competenties
Innovatie kan je veel moeilijker organiseren dan andere bedrijfsprocessen. Toni Sfirtsis van de TIAS School for Business and Society vindt dat je toch je niet moet wegzakken in vrijblijvendheid. Met gerichte metrics kun je er volgens hem voor zorgen dat innovatief vermogen een competentie wordt.
Lees het artikelEen goed functioneringsgesprek
Het functioneringsgesprek is voor werknemer en werkgever vaak een verplicht ritueel. Ieder jaar een uur een gesprek met het doorlopen van een vragenlijst en je kunt samen weer een jaar verder. Dat is jammer, want een goede aanpak van zo’n functioneringsgesprek kan voor de deelnemers van veel waarde zijn.
Lees het artikelInvesteer ook in een goed afscheid met exit-gesprek
Exit-gesprekGesprekscyclus
Werkgevers zouden niet alleen moeite moeten doen voor het inwerken van mensen. Ze moeten ook zorgen voor een procedure om vertrekkende werknemers goed te begeleiden.
Lees het artikelOrganisaties schakelen blijvend over op online leren
Bedrijfscultuur
Volgens een vierde van de HR-professionals heeft hun organisatie door de coronacrisis minder budget beschikbaar voor leren en ontwikkelen.
Lees het artikelPersoonlijk ontwikkelingsplan
Een persoonlijk ontwikkelplan is niet genoeg om loopbaandoelen te halen. Werknemers hebben ook begeleiding nodig bij het halen van hun ontwikkeldoelen. Daarvoor moeten ze eerst wel helder krijgen wat ze nu precies willen. Hier kunnen ze dan hun manager van overtuigen om te zorgen dat die er achter gaat staan. HR-auteur Rachael O’Meara schreef er een boek over en een artikel op Harvard Business Review (HBR).
Lees het artikelWerknemers doen er goed aan het gesprek aan te gaan
Niet altijd spreken werknemers zich uit als ze niet goed in hun vel zitten of niet blij zijn met het gedrag van hun leidinggevende of een collega. Hrm-consultant Diana van Asten adviseert hun om dat wel te doen en zaken niet op te kroppen. Werknemers moeten dan wel opletten hoe ze dat doen.
Lees het artikelFocus op persoonlijke ontwikkeling zorgt voor meer welbevinden
CompetentiesPersoonlijk OntwikkelplanPOP
Een goede voorspeller van een hoog welbevinden blijkt een sterke wens van een werknemer te zijn om competenter te worden. Zo laat het proefschrift zien van Arjan van Dam, ‘Striving and thriving: the relationship between achievement goal-orientation and well-being at work’, waarop hij op 11 september promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterddam. Van Dam ontdekte een positieve relatie tussen de wens om competenter te worden en iemands geluksgevoel en psychologisch-sociaal functioneren.
Lees het artikelHR-strategie organisaties ontbreekt
BeoordelingsgesprekFunctioneringsgesprekGesprekscyclusHR
Bijna een kwart (23 procent) van de Nederlandse organisaties kent geen HR-strategie. Het gaat voornamelijk om kleinere organisaties. Zo laat onderzoek onder ruim 300 HR-professionals zien van Nextmoves, implementatiepartner van SAP.
Lees het artikelGamification zorgt voor betere teamprestaties
Bij gamification gaat het om het slim op de werkvloer gebruiken van alle elementen van een game, zoals competitie en beloning. Het moet de samenwerking en productiviteit van werknemers bevorderen en zorgen dat ze andere invalshoeken leren kennen. Dat kan met zeven stappen.
Lees het artikel