Lees de publicaties uit ons blog

In ons blog schrijven we op regelmatige basis over zaken die ons bezig houden. Soms gaan ze over ons bedrijf, maar vaker nog over ontwikkelingen die spelen binnen het vakgebied human resources. Heel af en toe maken we een exotisch uitstapje. Hieronder vind je de publicaties van de afgelopen jaren.

Werkervaring belangrijker dan diploma

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 14 juli 2021 294

Competenties

Meer dan een derde van de managers (37 procent) meent dat het bij leidinggeven meer gaat om soft skills dan om inhoud. Zo laat de ManagementScore van opleidingsinstituut ISBW zien, een representatief onderzoek onder ruim 500 Nederlandse managers. Daarnaast vindt twee op de drie managers (67 procent) werkervaring voor een leidinggevende functie belangrijker dan een diploma.

Lees het artikel

Focus op persoonlijke ontwikkeling zorgt voor meer welbevinden

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 20 oktober 2020 684

CompetentiesPersoonlijk OntwikkelplanPOP

Een goede voorspeller van een hoog welbevinden blijkt een sterke wens van een werknemer te zijn om competenter te worden. Zo laat het proefschrift zien van Arjan van Dam, ‘Striving and thriving: the relationship between achievement goal-orientation and well-being at work’, waarop hij op 11 september promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterddam. Van Dam ontdekte een positieve relatie tussen de wens om competenter te worden en iemands geluksgevoel en psychologisch-sociaal functioneren.

Lees het artikel

Vaardigheden op de arbeidsmarkt

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 24 oktober 2019 765

CompetentiesVaardigheden

Zowel de werkvloer als de arbeidsmarkt veranderen in hoog tempo vanwege de vele maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Dit heeft gevolgen voor de vaardigheden die werknemers moeten bezitten om van meerwaarde te zijn voor hun organisatie. Het World Economic Forum deed hier onderzoek naar.

Lees het artikel

Vier kwaliteiten die een ideale medewerker heeft

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 27 september 2017 3521

CommunicatieCompetentiesHRTeam

Philip Lacor, Vice President Europa, Midden-Oosten en Afrika bij Dropbox werkte eerder bij Dell, Vodafone en GE. Daarbij deed hij veel ervaring op met het vinden van de juiste mensen voor die bedrijven. Bij Dropbox onderzocht hij vier eigenschappen waaraan de ideale medewerker voldoet.

Lees het artikel

Werken met competenties? Keep it simple!

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 9 mei 2014 3023

CompetentieprofielenCompetentiesDoelstellingenSMART

Rond 1960 is het werken met doelstellingen geïntroduceerd. Direct daarna kwam (mede als reactie hierop), het werken met competenties in zwang. Vooral als er voor het eerst gewerkt wordt met competenties en profielen, heeft men de neiging om die erg specifiek te maken. Ons advies is om het eenvoudig en algemeen te houden. Dan blijft het werkbaar en wordt het in de praktijk ook echt gebruikt.

Lees het artikel

Geen gebakken lucht meer alsjeblieft!

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 4 januari 2013 3794

Big FiveCompetentiesPersoonlijkheid

Ken je de Big Five? Vast wel. Het is de naam van het meest gebruikte persoonlijkheidsmodel om mensen in kaart te brengen. Dat het nuttig is mag duidelijk zijn, want het model heeft zich ruimschoots bewezen. Maar klopt het dat we allemaal naar dezelfde gedragskenmerken zoeken? Volgens mij moeten we van een laagje gebakken lucht af.

Lees het artikel