Lees de publicaties uit ons blog

In ons blog schrijven we op regelmatige basis over zaken die ons bezig houden. Soms gaan ze over ons bedrijf, maar vaker nog over ontwikkelingen die spelen binnen het vakgebied human resources. Heel af en toe maken we een exotisch uitstapje. Hieronder vind je de publicaties van de afgelopen jaren.

Regelmatig gesprekken voeren

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 27 maart 2023 15

GesprekscyclusGespreksdossierPersoonlijk Ontwikkelplan

Voer regelmatig gesprekken met je werknemers over hun prestaties en ontwikkelbehoeften. Dat houdt ze betrokken en verlaagt het verzuimrisico.

Lees het artikel

Feedback geven

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 16 maart 2023 57

360 feedbackFeedback

Het kan ingewikkeld zijn om je uit te spreken als iets of iemands gedrag je niet bevalt. Wanneer geef je daar feedback over en hoe pak je dat aan?

Lees het artikel

Leren en ontwikkelen

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 8 maart 2023 95

BeoordelingsgesprekOntwikkeling

Een meerderheid (60%) van de organisaties heeft van leren en ontwikkelen een vast punt gemaakt tijdens ontwikkel- en beoordelingsgesprekken.

Lees het artikel

Ondernemingsraad en het nieuwe beoordelen

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 3 maart 2023 135

nieuwe beoordelen

Ondertussen hebben de meeste organisaties hun beoordelingsgesprekken over 2022 gevoerd. De vraag is of deze wijze van beoordeling niet achterhaald is en moet worden vervangen door het nieuwe beoordelen. Vanwege de krappe arbeidsmarkt is een passend beloningssysteem belangrijker dan ooit. Het is dus hét moment voor de ondernemingsraad (OR) om dit bij de bestuurder van hun organisatie aan te kaarten.

Lees het artikel

Doelen bepalen is essentieel

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 24 januari 2023 191

DoelstellingenGesprekscyclus

Onder andere vanwege de coronacrisis geeft twee derde van de werknemers de voorkeur aan hybride werken. Dat blijkt uit het recente State of Hybrid Work-rapport van Owl Labs. De vraag is welke afwegingen daarop van invloed zijn en of werknemers en werkgevers er al volledig aan zijn gewend.

Lees het artikel

Een goed gesprek

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 12 januari 2023 245

Afgelopen december was het weer tijd voor het jaarlijkse beoordelingsgesprek dat veel werkgevers nog voeren. Het is een beoordeling op basis van geleverde prestaties waaraan een eventuele salarisverhoging is verbonden. Vaak is dit een rituele dans die de gesprekspartners weinig motivatie oplevert. Een beter alternatief bestaat, namelijk een goed gesprek dat gaat over de ontwikkeling van medewerkers en dat hun vertrouwen geeft. Hierbij kijkt de organisatie anders naar performance management.

Lees het artikel

Onboarding en exitgesprek

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 6 december 2022 325

Exit-gesprekGesprekscyclusOffboardingOnboarding

Werkgevers moeten meer aandacht hebben voor nieuwe, bestaande en vertrekkende medewerkers. Onboarden en zeker ook offboarden hebben meer prioriteit dan ooit met deze zeer krappe arbeidsmarkt. Zo laat het onderzoek Employee journey experience 2022 zien van onderzoeks- en adviesbureau Integron dat plaatsvond onder 5100 Nederlanders.

Lees het artikel

Voorkom quiet quitting

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 29 november 2022 381

Continue dialoogGesprekscyclusPersoonlijk Ontwikkelplan

De laatste twee jaar is er veel veranderd in de rol van managers. Hun werk draait nu om het bevorderen van bedrijfsgroei en het investeren in de ervaring van hun medewerkers. Ze moeten daarbij letten op ‘quiet quitting’. Een goede werknemerservaring kan dat voorkomen.

Lees het artikel

Een goed exitgesprek voeren

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 7 november 2022 323

Exit-gesprekGesprekscyclus

Laat een medewerker die naar een andere werkgever vertrekt niet gaan zonder exitgesprek. Zo’n gesprek kan je organisatie namelijk een hoop informatie opleveren. Het is belangrijk om een exitgesprek goed te voeren als vast onderdeel van je gesprekscyclus.

Lees het artikel

Medewerkers behouden

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 27 oktober 2022 283

Continue dialoogGesprekscyclusPersoonlijk Ontwikkelplan

Werkgevers gaan ver om nieuwe medewerkers aan te trekken. Denk aan veel extra vakantiedagen, gratis woonruimte, wekelijkse massages, flexibele werktijden en extra hulp bij de kinderopvang. Het behouden van werknemers krijgt echter minder aandacht. Hoe pak je dat zo goed mogelijk aan?

Lees het artikel