Lees de publicaties uit ons blog

In ons blog schrijven we op regelmatige basis over zaken die ons bezig houden. Soms gaan ze over ons bedrijf, maar vaker nog over ontwikkelingen die spelen binnen het vakgebied human resources. Heel af en toe maken we een exotisch uitstapje. Hieronder vind je de publicaties van de afgelopen jaren.

'Permanente dialoog' moet het eindejaarsgesprek vervangen

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 25 juni 2019 1037

BeoordelenBeoordelingsgesprekFeedbackGesprekscyclusHRPersoneelsdossier

Aan het eind van vorig jaar stond het traditionele beoordelingsgesprek zoals bijna gebruikelijk weer ter discussie. De directeur human resources (HR) van Universiteit Maastricht vond zelfs dat samen met het eindejaarsgesprek de hele HR-afdeling kan verdwijnen.

Lees het artikel

Aantrekkelijke werkgevers houden rekening met deze vier trends

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 18 juni 2019 926

BeoordelenBeoordelingsgesprekFeedbackGesprekscyclusHRPersoneelsdossier

Willen werkgevers de 'war for talent' winnen dan is tegenwoordig veel meer nodig dan een vrijdagmiddagborrel of een dartbord in de kantine. Organisatie-adviesbureau Great Place to Work deed onderzoek bij 145 organisaties en probeerde zo de succesformule te vinden voor goed werkgeverschap. Hier kwamen de volgende vier opvallende trends uit naar voren.

Lees het artikel

Werknemers willen een continue gesprekscyclus met input van collega's

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 28 mei 2019 940

BeoordelenBeoordelingsgesprekFeedbackGesprekscyclusHRPersoneelsdossier

De helft van de Nederlandse werknemers heeft één keer per jaar een functionerings- of beoordelingsgesprek. Dit vindt vaak plaats aan het einde van het jaar voor de feestdagen. Een vijfde van de werkenden blijkt nooit een beoordelings- of functioneringsgesprek te hebben gehad. Zo blijkt uit het onderzoek van het HR-adviesbureau Protime '4 keer tijd voor goed HR-beleid: kwaliteit' onder 1019 werknemers.

Lees het artikel

Leiderschap, bedrijfscultuur en werkomgeving bepalen bevlogenheid werknemers

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 15 mei 2019 1118

FeedbackHRPersoneelsdossier

Onderzoek van Effectory laat zien dat er wereldwijd vier procent meer bevlogen medewerkers zijn. Het aantal bevlogen werknemers met echte passie voor hun werk is echter nog steeds niet hoger dan 30 procent. Voor meer bevlogenheid (employee engagement) moeten werkgevers meer letten op vier belangrijke wensen van hun medewerkers.

Lees het artikel

Wat zijn de regels voor privacy in het personeelsdossier?

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 9 januari 2018 3657

DatalekPersoneelsdossierPersoonsgegevensPrivacy

Een goed personeelsdossier is belangrijk. Daar hoort ook aandacht voor de privacy van de betreffende medewerker bij. Let er dus op dat je deze privacy niet schendt. In dit artikel een overzicht van gegevens die je volgens de Autoriteit Persoonsgegeven wél mag opnemen in een personeelsdossier.

Lees het artikel

Hoe voer je een modern beoordelingsgesprek?

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 4 september 2017 3756

CommunicatieFunctionerenFunctioneringsgesprekLeidinggevendePersoneelsdossierPrestatiemanagement

Uit onderzoek in het kader van de Raet HR benchmark blijkt dat 80% van de werknemers vindt dat het tijd is voor een andere aanpak met betrekking tot beoordelingsgesprekken. In dit artikel vind je vijf tips.

Lees het artikel

De inkoop van een digitaal gespreksdossier

Daniel Hoopman Digitale Gesprekscyclus 14 februari 2014 3144

GespreksdossierPersoneelsdossier

Ben je op zoek naar de beste HR-applicatie? Waarschijnlijk gaat daar een tijdrovende zoektocht aan vooraf waarin u specificaties vergelijkt, gesprekken voert en op basis daarvan een keuze maakt. Toch? We zijn de consumentenbond niet, maar hebben wel wat criteria voor u opgesteld om uw werk wat makkelijker te maken. Handig!

Lees het artikel