Steun werkgever belangrijk voor werknemer die gezonder wil leven

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 19 augustus 2019 1176

Aan het begin van het nieuwe jaar hebben veel mensen weer hun lijstje met goede voornemens. Ongetwijfeld gaat het dan vaak om gezonder leven door meer bewegen en beter eten. Dat is zowel voor de persoon zelf als de werkgever voordelig. Ondersteuning door de werkgever bij een gezondere levensstijl speelt een belangrijke rol. Hoe kan dat het beste?

Werknemers die gezond leven zijn gelukkiger. Daarnaast scheelt het gemiddeld 4,1 verzuimdagen per jaar en levert het werkgevers jaarlijks ongeveer 1025 euro per werknemer op. Helaas houden acht op de tien Nederlanders hun goede gezondheidsvoornemens niet vol. Onderzoek van Gympass laat zien dat werkgevers hier veel aan kunnen doen. Hoe zorg je dat je werknemers gezonder blijven leven in 2019?

Juiste ondersteuning

Ten eerste is het belangrijk dat je medewerkers de juiste middelen geeft. Uit het onderzoek van Gympass komt naar voren dat 34 procent van de Nederlanders door tijdgebrek niet gaat sporten. Je kunt dit praktisch opvangen met flexibele werktijden waarmee medewerkers de tijd en ruimte krijgen om goed voor zichzelf te 'zorgen'. Zo kan je zorgen voor een douche, zodat werknemers die met een sportfiets naar het werk komen, zich kunnen opfrissen. Ook met een gezonde lunch kan je werknemers ondersteunen bij het doorzetten van hun goede voornemens.

Wellness ambassadeur

Daarnaast kan je medewerkers positief stimuleren met een rolmodel binnen je organisatie. Het gaat daarbij om een zogeheten 'wellness ambassadeur'. Dat is een betrokken medewerker met een passie voor gezondheid, die dat enthousiast en met plezier doorgeeft aan collega's. Kijk in je organisatie wie dit zou kunnen doen en vraag of hij of zij de gezonde levensstijl wil promoten. Je kunt zo'n ambassadeur bijvoorbeeld vragen om een gezond teamuitje te organiseren. Motiveer de ambassadeur zelf ook. Dat kan bijvoorbeeld met positief nieuws over zijn of haar inzet en vorderingen in een interne nieuwsbrief.

Met collega's sporten

Samen sporten is nog beter dan alleen sporten. Uit onderzoek van Gympass blijkt namelijk dat 31 procent van de Nederlanders vaker zou sporten als dat samen met collega's zou gebeuren. Moedig daarom gezamenlijke sportactiviteiten aan. Dat kan bijvoorbeeld met een bootcamp (gezamenlijke training in de buitenlucht) of door een team van je organisatie deel te laten nemen aan een lokaal sportevenement. Deze groepsbenadering motiveert personeel om door te gaan met de goede en gezonde voornemens.

Individuele benadering

Een aanrader is verder om een wellness- of vitaliteitsprogramma te starten dat draait om de medewerkers en dat zich richt op hun individuele behoeftes. Het gaat om de persoonlijke voorkeuren voor fysieke- of mentale ontspanning. Kies daarom een programma dat hiervoor verschillende opties bevat. De werknemer kan dan een activiteit kiezen die hem of haar aanspreekt op een passende locatie. Samen met de andere tips vergroot dit de kans op een gezondere levensstijl van werknemers aanzienlijk.

Tip

  • Maak een gezondheidsbeleid voor je organisatie waarvan het stimuleren van en gezonde levensstijl van medewerkers deel uitmaakt.
  • Evalueer dit beleid en de vorderingen jaarlijks.

Bronnen: Managersonline.nl