Aanzienlijk deel Nederlandse organisaties past geen HR-strategie toe

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 5 oktober 2020 1392

Bijna een kwart (23 procent) van de Nederlandse organisaties kent geen HR-strategie. Het gaat voornamelijk om kleinere organisaties. Zo laat onderzoek onder ruim 300 HR-professionals zien van Nextmoves, implementatiepartner van SAP.

Meer dan een vierde (27 procent) van de organisaties met minder dan 250 medewerkers (mkb) heeft geen HR-strategie. Dit is maar negen procent voor de organisaties met meer dan 250 medewerkers.

Besluitvorming over de HR-strategie

Als er sprake is van besluitvorming over de HR-strategie, vindt die bij 22 procent van de organisaties vooral plaats op basis van de kosten. De meeste organisaties (37 procent) beslissen over de HR-strategie met de langetermijnvisie in gedachten. Daar staat nog steeds behoorlijk wat organisaties (16 procent) tegenover die besluiten voor de HR-strategie ad hoc nemen. Zowel kleine als grote organisaties pakken het zo aan.

Middellange termijn

Nederlandse organisaties stellen hun HR-strategie voornamelijk op voor de middellange termijn. 44 procent van de respondenten bepaalt een strategie voor tussen de een en vijf jaar. In de helft van de organisaties (49 procent) neemt de CEO de beslissingen over de HR-strategie. De chief human resources officer (CHRO) bepaalt de strategie voor het HR-systeem in maar zeventien procent van de organisaties.

Andere rol HR-afdeling

Jeroen de Bruijn, manager sales bij Nextmoves, benadrukt dat het belangrijk is dat HR-professionals en de beslissers over de HR-strategie zich ook focussen op de lange termijn. “De functie van HR-professionals en de HR-afdeling zien we veranderen. Dat blijft de komende jaren doorgaan. Dit zit met name in de digitalisering van gegevens en het automatiseren van de administratieve werkzaamheden.” En dat is volgens De Bruijn niet het enige. “De hele manier van werken zal door de digitalisering en automatisering gaan veranderen. Het is belangrijk dat organisaties zich daar ook middels de HR-strategie op voorbereiden. Al met al zal de overgang naar meer automatisering ertoe leiden dat er meer ruimte komt om te focussen op de kern van HR-functies, waarbij meer aandacht gegeven kan worden aan de ontwikkeling van medewerkers.”

Tips

  • Heeft je organisatie nog geen HR-strategie dan is het de moeite waard om zo’n strategie te ontwikkelen als voorbereiding op de vele ontwikkelingen die het werken en de arbeidsmarkt de komende jaren nog gaan doormaken.
  • Maak de gesprekscyclus ook vast onderdeel van je HR-strategie. Zo kan je de beoordelings- en functioneringsgesprekken beter evalueren als onderdeel van je HR-beleid.

Bron: Managersonline.nl