Behalen ontwikkeldoelen heeft nauwelijks invloed op beoordeling

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 8 november 2018 1675

Meer dan de helft (56 procent) van de Nederlandse kantoormedewerkers besteedde in 2017 geen aandacht aan het verbeteren van de eigen vaardigheden of kennis. Dit lag ook aan de werkgevers.

Voor slechts 8 procent van de werknemers was het behalen van ontwikkeldoelen in 2017 namelijk van invloed op de beoordeling of hun salaris. Zo laat onderzoek van trainingsbureau TrainTool zien onder ruim duizend Nederlandse kantoormedewerkers.

Wel overlegt 40 procent van de kantoormedewerkers met hun leidinggevende of HR-manager over het verbeteren van vaardigheden. Maar 12 procent legt echter samen met de leidinggevende of HR-manager vast wat ze willen leren.

Ontwikkeldoelen koppelen aan beoordeling

Marijn de Geus van TrainTool vindt dat een erg laag percentage werknemers ontwikkeldoelen benoemt. Voor jezelf verwoorden welke vaardigheden je wilt verbeteren, is volgens hem een belangrijke eerste stap. “Werkgevers zouden dit moeten stimuleren door samen doelen te noteren en deze te koppelen aan de beoordeling.”

Jongeren willen meer training

Verder blijkt uit het onderzoek dat jongere werknemers graag meer training krijgen in algemene sociale en communicatieve vaardigheden. Oudere werknemers zitten minder op trainingen te wachten.

Verschillen vrouwen en mannen

Bij vrouwen bestaat de gewenste ontwikkeling binnen soft skills vooral uit het voor zichzelf opkomen, feedback geven en omgaan met weerstand. Voor zowel vrouwen als mannen zijn leiderschapsvaardigheden, coachen en gesprekstechnieken populair. Vrouwen worden meer getraind in assertiviteit dan mannen, maar minder in leiderschapsvaardigheden en samenwerking.

Behoefte aan training per sector

In de zorg en het onderwijs is er volgens TrainTool vraag naar ontwikkeling in vaardigheden als coachen, samenwerken, omgaan met weerstand en empathisch communiceren. De financiële dienstverlening heeft vooral behoefte aan trainingen in klantgericht handelen en klachtenafhandeling. Bij de overheid zijn er vooral trainingen in samenwerken en feedback geven.

Tips

  • Bepaal jaarlijks aan het begin van het jaar met je werknemers wat hun ontwikkeldoelen voor het jaar zijn en formuleer deze samen duidelijk.
  • Maak van het halen van deze doelen een vast onderwerp tijdens de functionerings- en beoordelingsgesprekken.
  • Kijk bij de beoordeling standaard of de medewerker zijn ontwikkeldoelen voor het jaar heeft gehaald.

Bron: PW., TrainTool