Budgetten voor vrijwillige scholing verschillen sterk per cao

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 10 augustus 2021 1990

De twintig grootste cao’s verschillen sterk in de hoogte van scholingsbudgetten voor vrijwillige scholing. Het verschil is jaarlijks soms meer dan 3700 euro. Zo laat onderzoek zien van online-opleidingsinstituut Laudius naar de in cao’s vastgestelde scholingsbudgetten voor vrijwillige scholing.

Veel cao’s bevatten concrete bepalingen over vrijwillige (bij)scholing van werknemers. De scholingsbudgetten kunnen echter wel behoorlijk in hoogte verschillen. Een gemeente-ambtenaar krijgt bijvoorbeeld minstens 3909,72 euro per jaar. Dat is jaarlijks ongeveer 150 euro voor een medewerker in Retail Non-Food.

Geen scholingsbudgetten

Zeven van de onderzochte cao's, die gelden voor in totaal ruim 750.000 werknemers, kennen geen expliciete budgetten voor vrijwillige scholing. Dat geldt onder meer voor de metaal- en techniekbranche en binnen schoonmaak- en glazenwassersbedrijven.

Omscholing vanwege functie

Daarnaast hebben werknemers ook binnen dezelfde cao niet altijd recht op een gelijk scholingsbudget. De cao van Bouw en Infra geeft medewerkers van de bouwplaats bijvoorbeeld recht op 595,99 euro per jaar voor vrijwillige scholing. Tegelijk moeten administratieve medewerkers het doen met minder dan de helft. Dat verschil in scholingsbudget kan te maken hebben met het verschil in fysieke belasting van beide functies. Meer fysieke belasting maakt vaak omscholing op latere leeftijd noodzakelijk.

Tip

  • Je doet er goed aan om voldoende geld voor de scholing en persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers uit te trekken, zelfs als een cao dat niet aangeeft. Met de huidige technische en organisatorische ontwikkelingen is het belangrijk dat je werknemers duurzaam inzetbaar blijven.

Bronnen: HR Praktijk.nl - Laudius