Digitaal beoordelen – beter voor het milieu!

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 21 augustus 2017 2639

Het papierverbruik van bedrijven nam de afgelopen drie jaar sterk af. Het lijkt er daarmee op dat het digitale werken nu echt doorbreekt. Aanzienlijke besparingen op printkosten zijn mogelijk, zo blijkt uit het nationale printer-onderzoek van OKI Systems onder meer dan 300 mkb-bedrijven.

Ruim de helft van de bedrijven uit het onderzoek (59 procent) gaf aan het papiergebruik te hebben teruggebracht. De afname binnen deze groep was gemiddeld 28 procent. De sectoren financiële en zakelijke dienstverlening kenden met een daling van 30 procent de grootste afname in papierverbruik.

Printgedrag medewerkers

Verder laat het onderzoek zien dat 78 procent van de ondervraagde ondernemers niet of nauwelijks zicht heeft op het individuele printergebruik van medewerkers. Dat maakt het lastig om te sturen op (kosten)efficiënt printgedrag.

Papierverbruikers

Nederlandse bedrijven hebben gemiddeld negen printers op kantoor. Daarbij doen gemiddeld zeven medewerkers een beroep op een printer. Een bedrijf maakt jaarlijks gemiddeld 13.500 afdrukken per printer. Met 29.000 jaarlijkse afdrukken per printer zijn financiële en zakelijke dienstverleners de grootste papierverbruikers. Eén van de bedrijfsprocessen waarbij veel papier gebruikt wordt (en waarbij dus veel te besparen valt, is het vastleggen van beoordelings- en functioneringsgesprekken.

Kostenbesparing

Volgens directeur Ton Ketelaars van Conclusr Research, dat het onderzoek uitvoerde, blijkt uit de studie dat bedrijven nog veel kunnen besparen op hun printkosten. “Aangezien het overgrote deel geen inzicht heeft in individueel printgedrag en bijbehorende kosten, is er nauwelijks sprake van beleid om printergebruik te beperken.

Op basis van de berekeningen van Conclusr kunnen bedrijven met minimaal 100 werknemers zo’n 8000 euro per jaar besparen. Het overschakelen van een papieren systeem naar een digitaal systeem voor bijvoorbeeld de gesprekscyclus is zo’n besparingsmogelijkheid en uiteraard veel beter voor het milieu.

Scan- en documentbeheerfuncties

Tim Leenders, Marketing Manager van OKI in de Benelux benadrukt dat bedrijven nog veel printerfuncties onbenut laten. “In het digitale tijdperk zou je verwachten dat afdrukken op papier onderschikt is aan scan- en documentbeheerfuncties. Het tegendeel is waar.

Tips

  • Bespaar op tijd en kosten door papiergebruik te vervangen door digitale opslag en processen.
  • Wijs medewerkers op de scan- en documentbeheerfuncties van printers en leer ze deze te gebruiken. Dit bevordert het beperken van het papiergebruik en het overstappen op digitale processen.

Bron: Over Het Nieuwe Werken

Ontdek onze HRM-software

Binnen een half uur ontdekken dat de Digitale Gesprekscyclus ook geschikt is voor jouw organisatie? Vraag een online demonstratie aan! Op zoek naar flitsend promotie materiaal om je chef te overtuigen? Download dan de brochure.

Bekijk online demo Download brochure