Focus op persoonlijke ontwikkeling zorgt voor meer welbevinden

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 20 oktober 2020 1248

Een goede voorspeller van een hoog welbevinden blijkt een sterke wens van een werknemer te zijn om competenter te worden. Zo laat het proefschrift zien van Arjan van Dam, ‘Striving and thriving: the relationship between achievement goal-orientation and well-being at work’, waarop hij op 11 september promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterddam. Van Dam ontdekte een positieve relatie tussen de wens om competenter te worden en iemands geluksgevoel en psychologisch-sociaal functioneren.

Welbevinden is niet alleen intrinsiek van aard in de vorm van je goed voelen. Het hangt ook samen met andere positieve zaken, zoals een langere levensduur, een betere gezondheid en betere (werk)prestaties. Tegelijk staat het welbevinden van veel mensen onder druk door de externe spanning van een snel veranderende samenleving die duidelijk te zien is op de werkplek. Denk aan banen die gecompliceerder worden en werknemers die veel druk ondervinden.

Competenter worden

Een focus op prestaties, het tonen van competenties of het voorkomen dat je incompetent overkomt bleek vaak niet gerelateerd te zijn aan welbevinden of was dat alleen voor bepaalde groepen medewerkers. Dit verschilt van de positieve samenhang tussen welbevinden en het gericht zijn op competenter worden. Volgens Van Dam geldt dit zelfs in weinig positieve situaties, zoals medewerkers die met ontslag bedreigd worden.

Ruime leermogelijkheden

Uit het proefschrift blijkt ook dat een ondersteunende werkomgeving met ruime leermogelijkheden de positieve relatie verstevigt tussen de wens om competenter te worden en het welbevinden van de werknemer. Oftewel, een werknemer die zijn competenties graag wil ontwikkelen en daarvoor de ruimte en faciliteiten van de werkgever krijgt, wordt daar nog gelukkiger van. Van Dam benadrukt dat werkgevers daarom niet alleen moeten letten op de leerdoelen die medewerkers zichzelf stellen, maar vooral ook op een werkomgeving die deze doelen ondersteunt.

Tips

Laat iedere medewerker een persoonlijk ontwikkelplan (POP) opstellen en maak daarvan een uitgangspunt voor je functioneringsgesprekken. Ga bij die gesprekken ook na of de werknemer vindt dat hij voldoende ruimte van je krijgt om zijn competenties te ontwikkelen.

Bron: Managersonline.nl