Het functioneringsgesprek is een must voor iedereen

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 27 februari 2013 3371

Mijn oog viel op een goede column gedateerd op 11 februari 2013 van Milena Babovic, beleidsadviseur KNMG, genaamd ‘Functioneringsgesprek arts: een must’. De column begint als volgt:

De maatschappij heeft behoefte aan meer grip op het functioneren van artsen. De kwaliteit van de zorg in Nederland scoort wereldwijd hoog en er is een heel arsenaal aan kwaliteitsinstrumenten ontwikkeld. Toch worden we regelmatig geconfronteerd met misstanden die veel leed, schade (aan patiënten en aan de beroepsgroep als geheel) en kosten veroorzaken. De vraag wordt steeds dringender hoe we ondermaats functioneren eerder en sneller kunnen opvangen.

Het boeiende van een dergelijke column over artsen is dat het eigenlijk een algemene waarheid behandelt. Namelijk over het nut van het volgen van het functioneren van professionals en het ontwikkelen van vaardigheden die veel breder van toepassing zijn dan uitsluitend op artsen. Eigenlijk kun je met ‘zoek en vervang’ het woord ‘arts’ in de column van Milena vervangen door elk ander willekeurig beroep met een hoog kennisniveau en een bepaald afbreukrisico. Bijvoorbeeld door het woord ‘piloot’, ‘notaris’, ‘accountant’, ‘rechter’, ‘advocaat’ of ‘politicus’. De column zou dan als volgt lezen:

De maatschappij heeft behoefte aan meer grip op het functioneren van advocaten. De kwaliteit van de rechtspraak in Nederland scoort wereldwijd hoog en er is een heel arsenaal aan kwaliteitsinstrumenten ontwikkeld. Toch worden we regelmatig geconfronteerd met misstanden die veel leed, schade (aan verdachten, slachtoffers en aan de beroepsgroep als geheel) en kosten veroorzaken. De vraag wordt steeds dringender hoe we ondermaats functioneren eerder en sneller kunnen opvangen.

Kortom, volgens mij geldt in een transparante kenniseconomie voor alle kritische beroepen dat een duidelijke kwaliteitsstandaard erg belangrijk is, evenals het regelmatig toetsen van jezelf als professional aan deze meetlat en aan anderen vragen dat voor jou te doen.

Met De Digitale Gesprekscyclus proberen wij hieraan een constructieve bijdrage te leveren door te zorgen dat functieprofielen voor al deze kritische beroepen online beschikbaar zijn. Het invullen van 360°-feedback en vastleggen van functioneringsgesprekken hoeft op die manier geen omslachtig proces te zijn, maar juist een laagdrempelig en leuk periodiek terugkerend ritueel.