Geen gebakken lucht meer alsjeblieft!

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 4 januari 2013 5288

Kent u de Big Five? Vast wel. Het is de naam van het meest gebruikte persoonlijkheidsmodel om mensen in kaart te brengen. Het bestaat uit de volgende vijf dimensies: extraversie, vriendelijkheid, openzinnigheid, consciëntieusheid en stabiliteit.

Honderd jaar geleden was het chique om introvert te zijn. Dergelijke mensen werden geassocieerd met welgemanierd, intelligent, belezen, enzovoort. In veel Aziatische landen geldt dat nog steeds. Bij ons echter is tegenwoordig extravert de norm. Je kunt niet genoeg gericht zijn op interactie met anderen en niet vaak genoeg zelf luid en duidelijk aan het woord zijn. Ons hele selectieapparaat is er op gericht. Bij de eerste handdruk en in de lift hebben we het al gezien. Jij hoort bij ons! We schrijven allerlei positieve eigenschappen toe aan mensen die extravert zijn, waaronder gemakkelijk in de omgang, zelfverzekerd, intelligent en commercieel.

Iets dat minder populair is momenteel, is consciëntieus zijn. Mensen met deze eigenschap zijn gericht op details, niet flexibel genoeg, muggenzifter, werken vertragend, etcetera. Het kan hooguit een criterium zijn voor de afdeling Financiën. Het tegenovergestelde van consciëntieus is spontaan en dat is veel hipper om te zijn. Spontaan en extravert, dat zoeken we in onze collega’s en vrienden.

Ondertussen speelt op de werkvloer bij ons allemaal hetzelfde probleem. We zijn knetterdruk, we ervaren een enorme workload en onvoldoende grip op de materie, er wordt vijf keer meer begonnen dan afgemaakt en we nemen onvoldoende denktijd alvorens we een project starten.

Ziet u het verband? Zet vijf spontane, extraverte mensen in een vergadering en u weet zeker dat u niet alle punten van de agenda kunt behandelen, dat de vergadering uitloopt en er binnenkort vier nieuwe initiatieven tegelijkertijd gelanceerd gaan worden. Consciëntieus mag dan inderdaad betekenen ‘een oog voor detail hebben’, maar ook ‘het afmaken van dingen’ door middel van ‘georganiseerd, gestructureerd en planmatig werken’. Best handig om er bij te hebben eigenlijk!

Waarom zetten HRM’ers altijd dezelfde ‘hippe’ competenties bovenaan in die – zogenaamd – organisatiespecifieke competentieprofielen of set van kernwaarden? Klantgericht, flexibel, communicatief en innovatief staan toch ook in uw top vijf? Volgens mij doen we onszelf een plezier als we daar consciëntieus voortaan eens pal boven plaatsen, met een klein toefje introvert 'on top'. Gewoon weer om 17:00 uur naar huis, omdat al het werk gedaan is. Love it!