Het aantrekken en behouden van verschillende generaties is grootste HR-uitdaging

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 3 december 2021 782

Van werknemers en beleidmakers beschouwt 40 procent het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties als de HR-uitdaging van hun organisatie. Zo laat onderzoek van softwarebedrijf Unit4 onder 250 respondenten zien. Van de ondervraagden vindt 39 procent dat het ontbreken van gekwalificeerde kandidaten een grote uitdaging vormt.

Een derde (32 procent) van de respondenten meent dat de concurrentie van andere bedrijven gewoon te groot is bij het behouden en aantrekken van talent. Als bedrijven goede werknemers aantrekken en behouden doet bijna de helft (47 procent) dat met competitieve arbeidsvoorwaarden, zoals beter salaris, een betere werk-privébalans en bonussen. Verder werkt 42 procent aan betere promotie- en groeikansen en zorgt hetzelfde percentage voor flexibiliteit voor de werknemers qua werklocatie en werkuren. Maar één procent doet niets op het gebied van concurrerende arbeidsvoorwaarden. Werknemers zijn tevreden over de aanpak van werkgevers wat het behouden en aantrekken van personeel betreft. Een grote meerderheid (67%) vindt dat hun bedrijf het beter doet dan andere bedrijven.

Hybride werken en digitale infrastructuur

Het werken tijdens de coronacrisis is natuurlijk ook een uitdaging. Volgens 66 procent van de ondervraagde werknemers kan hun organisatie zich niet (voldoende) snel aanpassen als een externe factor zoals COVID-19 de business beïnvloedt. Van de respondenten vindt 62 procent dat de IT-infrastructuur een grote belemmering is bij het snel reageren op veranderingen. Deze digitale infrastructuur is voor thuiswerken van essentieel belang. Daarnaast wil een kwart van de bedrijven (24 procent) compleet op afstand blijven werken. Hybride werken spreekt het grootste deel van de respondenten aan (67 procent). Van de werknemers denkt maar zes procent weer volledig op kantoor te werken.

HR-systeem

HR-afdelingen lopen volgens Lode Maris, Regional President West-Europa bij Unit4, tegen verschillende problemen aan in deze hybride wereld. “Zeker nu duidelijk is dat veel werknemers regelmatig thuis blijven werken, geeft dat andere uitdagingen dan we gewend zijn. Het juiste HR-systeem is belangrijk om hybride werken mogelijk te maken, maar er moet bijvoorbeeld ook nagedacht worden over een nieuwe manier van leiderschap om iedereen betrokken te houden. Zeker met vijf generaties op de werkvloer met anderen behoeftes. Zorg dat je duidelijk hebt waar iedere generatie en werknemer gelukkig van wordt, of dit nu op kantoor is of vanuit huis.”

Tips

  • Een goede digitale gesprekscyclus is zeker in deze tijd met op afstand werken hard nodig om te weten wat speelt bij werknemers en om ze betrokken te houden.
  • Let erop dat je bij hybride werken een HR-systeem hebt dat je zowel kan toepassen bij kantoorwerk als bij thuiswerken.

Bron: Managersonline.nl