Hoe kan je het nieuwe STAP-budget het beste besteden?

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 28 januari 2022 574

De overheid wil dat iedereen op de arbeidsmarkt zich kan ontwikkelen. Hiervoor komt vanaf 1 maart 2022 een speciaal ontwikkelbudget beschikbaar. Dit STAP-budget van maximaal 1000 euro kunnen werkenden en werkzoekenden besteden aan een opleiding, training of cursus. Wat kunnen ze het beste kiezen en hoe combineren ze een opleiding met hun werk?

STAP is een afkorting van STimulering ArbeidsmarktPositie. Tot 1 maart mogen werkenden en werkzoekenden nog een beroep doen op de scholingsaftrek. Dat is een fiscale regeling waarmee ze bepaalde kosten voor scholing kunnen aftrekken van de belastingen. Ze moeten dan wel eerst investeren voordat ze de scholingskosten (deels) terugkrijgen. Daarmee is de regeling niet voor iedereen aantrekkelijk.

Persoonlijke ontwikkeling

Met het budget hoopt de overheid dat meer mensen zich gaan ontwikkelen en zo langer hun baan kunnen behouden of sneller nieuw werk kunnen vinden. Volgens loopbaancoach Danielle Bax is het ontzettend belangrijk om je te blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. “Je verandert als mens door de jaren heen. Daardoor kan je baan misschien minder goed bij je gaan passen. Bijvoorbeeld als je een gezin sticht of als je je maatschappelijk bijdrage belangrijker gaat vinden.”

Duurzame inzetbaarheid

Blijf je ondanks de andere wensen stilstaan in je carrière, dan ontstaat wrijving. Tot je het punt bereikt dat je werk je geen plezier meer geeft. “En dan loop je misschien wel tegen een burn-out aan. Dat wil de overheid graag voorkomen”, aldus Bax. Daarnaast blijft de wereld veranderen. Voor duurzame inzetbaarheid, moet een werkende bijblijven. Dat kan bijvoorbeeld door bij te leren naast de huidige baan. Die wordt zo ook nog eens leuker. “Als je weet waar je goed in bent, dan weet je ook waar je je in kan ontwikkelen. Ik probeer mensen altijd te helpen bij het ontdekken op deze punten”, vertelt Bax.

Doorleren

Chris van Deursen, hoofd advies en voorlichting van opleider NCOI, gelooft ook in deze benadering. Hij beseft dat je soms niet anders kunt doen dan doorleren. “De wereld wordt steeds digitaler, daar moet je wel in mee kunnen gaan. We zien vaak dat mensen daarom een IT-opleiding naast hun werk gaan doen.”

Passende opleiding

Het is echter niet altijd heel duidelijk welke opleiding of cursus iemand moet kiezen. Ook is sprake van een zeer breed aanbod. Voor het uitzoeken van een opleiding is het volgens Van Deursen belangrijk dat je eerst een helder beeld van je loopbaan krijgt. “Welke opleiding het beste bij jou past, is heel erg afhankelijk van je achtergrond, de inhoud van je rol en welke kennis of vaardigheden je al hebt. Een gesprek met een coach kan daarbij altijd nuttig zijn.”

Drijfveren

Bax adviseert mensen die er niet uit komen om iets verder op zichzelf in te zoomen. “Voor je een opleiding gaat kiezen, moet je eerst heel scherp hebben wie je bent, wat bij je past, waar je behoeften liggen en wat je drijfveren zijn. Daarna ga je kijken wat erbij past.”

Praktische kant niet het belangrijkst

De twee experts onderstrepen dat de praktische kant als laatste komt. “Pas als je een opleiding hebt gevonden, kijk je bijvoorbeeld wat de reisafstand naar het opleidingsinstituut is en hoeveel tijd de studie je in totaal gaat kosten”, aldus Bax. “Sommige mensen willen een opleiding doen in dezelfde stad als ze wonen. Maar als je eerst je droomopleiding vindt, ben je misschien wel bereid om iets verder te reizen. Je keuze moet niet gestuurd worden door praktische overwegingen”, stelt Van Deursen.

Leukere baan

Er komt een moment dat iemand echt gaat beginnen met studeren. Hoe kan hij of zij dat combineren met het werkende leven of een gezin? Daarover krijgt Van Deursen altijd veel vragen. “We hebben allemaal verplichtingen en drukke levens. Je zal offers moeten brengen. Het doel is dat je iets leert en dat kost tijd en moeite. Het is een investering, maar die zal zich uitbetalen. Vaak in een leukere baan waar je gelukkiger van wordt.” Volgens Bax hoeft studeren niet zonder meer zwaar te zijn. “Als je een opleiding doet waar je energie van krijgt, dan heb je ook energie om het vol te houden.”

Tips

  • Bespreek het nieuwe STAP-budget tijdens de gesprekscyclus met je medewerkers. Zij kunnen dit zelf aanvragen, maar het is goed om iemand opleidingskeuzes af te stemmen op zijn of haar functie en persoonlijk ontwikkelplan.
  • Kijk met je medewerkers voor hun persoonlijke ontwikkeling goed naar wat ze willen en kunnen. Die twee moeten met elkaar in evenwicht zijn. Met een gerichte opleiding kunnen ze eventuele lacunes opvullen.

Bron: NU.nl