Hoe voer je een modern beoordelingsgesprek?

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 4 september 2017 4335

Uit onderzoek in het kader van de Raet HR benchmark blijkt dat 80% van de werknemers vinden dat het tijd is voor een andere aanpak met betrekking tot beoordelingsgesprekken. In deze blog vind je vijf tips.

Veel werknemers (41 procent) willen liever continu feedback geven en ontvangen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Raet. Men is toe aan een moderne aanpak waarin frequenter wordt gesproken. De volgende vijf adviezen van Tosca Gort, werkcoach en arbeidspsycholoog, helpen daarbij.

Praat vaker

1. Praat vaker

De meeste werknemers voeren twee keer per jaar een functionerings- of beoordelingsgesprek met hun leidinggevende. Gort beveelt aan om vaker te praten. “Zorg gewoon dat je elke maand iets inplant met je leidinggevende. Gewoon even zitten, praten over hoe het gaat. Claim de tijd van je chef gewoon, vraag om die feedback, wacht niet tot het functionerings- of beoordelingsgesprek er weer aan komt.”

Hiermee maak je het ‘echte gesprek’ minder officieel en eng. Door de eerdere gesprekken hoef je niet zulke grote dingen meer te bespreken. Ook is de kans kleiner dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. “Ik kom best vaak mensen tegen die tijdens hun functioneringsgesprek dingen horen waarvan ze denken: als ik dit drie maanden eerder had gehoord, was het geen issue geweest”, vertelt Gort.

2. Loop je competenties na

Je komt zelfverzekerder over en krijgt meer feedback als je weet op welke competenties je leidinggevende je beoordeelt of welke hij met je bespreekt. “Die competenties kun je van tevoren opvragen of bespreken. Daar heb je recht op. Grote kans dat je aan het kortste eind trekt als je onvoorbereid zo'n gesprek in gaat”, benadrukt Gort. Ze beveelt daarom aan om vooraf te bedenken waar je je de afgelopen periode op hebt gefocust. Daarnaast doe je er goed aan een lijstje te maken van je competenties inclusief voorbeelden.

3. Check je dossier

Het is niet heel leuk, maar wel nuttig, om de notulen van het gesprek te vragen en te lezen. De werkgever neemt deze in je (juridisch) personeelsdossier op. Dat is volgens Gort heel belangrijk. “Check of dat wat in het dossier wordt opgenomen, ook echt klopt, overeenkomt met jouw woorden. Staan er feitelijke onjuistheden in? Geef dat aan! Misschien is het een beetje paranoia, maar je wilt voorkomen dat er vervelende situaties ontstaan.”

Gort vindt het opnemen van het gesprek niet zo’n goed idee. “Dan sta je sterk, maar je wekt wel argwaan. Het is beter om gewoon van het goede uit te gaan en het verslag achteraf voor de zekerheid even door te nemen.”

4. Kies zelf een locatie uit

Een vierde tip van Gort is om zelf een locatie voor het gesprek voor te stellen. “Ga lunchen op een fijne plek buiten kantoor, even in een fijne, relaxte omgeving. Of ga naar een leuke koffietent. Dan wordt het minder zwaar. En wedden dat je werkgever het ook leuk vindt? Het is altijd beter dan zestien gesprekken op één dag in een kantoortje achteraf op drie hoog.”

5. Kritisch naar jezelf kijken

Gort beklemtoont dat het goed is dat je je voor een functioneringsgesprek afvraagt hoe je je voelt en of je tevreden bent. Bij een slecht gevoel en ontevredenheid kun je dan voorkomen dat je in een slachtofferrol gaat zitten. De werkcoach verwijst naar de term ‘geleerde hulpeloosheid’ uit de (arbeids)psychologie.

“Sommige mensen hebben daar last van, omdat ze hebben geaccepteerd dat ze zich niet oké voelen op hun werk. Ze hebben zich erbij neergelegd, zijn een beetje uitgeblust. En ja, dan word je heel bang voor een functioneringsgesprek.”

Dat moet je volgens Gort eigenlijk voorkomen. “Een werkcoach kan je helpen. We zien vaak dat mensen te laat bij ons komen, dan zitten ze al te lang vast. Zo zonde. Ieder mens kan op zijn werk het heft in eigen handen nemen. Je moet alleen weten hoe.”

Tips voor de werkgever

Bron: RTL Nieuws

Ontdek onze HRM-software

Binnen een half uur ontdekken dat de Digitale Gesprekscyclus ook geschikt is voor jouw organisatie? Vraag een online demonstratie aan! Op zoek naar flitsend promotie materiaal om je chef te overtuigen? Download dan de brochure.

Bekijk online demo Download brochure