Hoe werf je kandidaten met de juiste mindset?

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 26 november 2019 1133

Het lijkt vaak niet zo moeilijk voor een werkgever om nieuwe werknemers te vinden. Je stelt een vacaturetekst op en loop daarna de CV’s af met een checklist. Hoe vind je echter uit of een sollicitant de juiste mindset heeft? In deze blog lees je drie tips van Peter Segerius van YoungCapital om een kandidaat met een ‘growth mindset’ te vinden.

Het is niet meer van deze tijd om een profiel te bepalen en de kandidaat te kiezen die daar het beste bij past. De mensen die bij een bedrijf werken, kunnen een bedrijf namelijk maken of breken. Als je de goede mensen op de juiste plek wilt, concentreer je je dus niet alleen op het CV, maar ook op de mindset van de sollicitant. Je selecteert dan een sollicitant met de juiste instelling die mee kan bewegen in deze tijd. Op welke manieren kun je dat volgens Segerius doen?

1. Neem een videomotivatie op in de sollicitatieprocedure

Een cv kun je snel verkeerd interpreteren. Daardoor kunnen ook geschikte kandidaten al in een vroeg stadium van het sollicitatieproces afvallen. Je voorkomt dit door te vragen om een videomotivatie. Behalve dat je iemand zo kunt zien, geef je sollicitanten ook de gelegenheid om hun persoonlijkheid en creativiteit te tonen.

2. Benoem je waarneming en test je aannames

Feedback na een sollicitatiegesprek is erg belangrijk, maar wordt soms vergeten. Als je een beeld vormt over iemand dan is dat gebaseerd op bepaalde aannames. Benoem deze direct en wacht niet met het geven van feedback tot na het sollicitatiegesprek. Met het zo toetsen van je aannames geef je kandidaten de kans om toe te lichten wat de achtergrond is van hun gedrag.

3. Naar de grootste fout vragen

Vraag kandidaten welke grote fout ze hebben gemaakt en hoe ze dat hebben opgelost. Hun antwoorden kunnen je veel zeggen. Noemen kandidaten geen fouten op, dan spelen ze misschien te veel op safe. Of ze schamen zich, wat een minpunt kan betekenen. Het maken van fouten hoort namelijk bij het uitproberen van nieuwe dingen. Sollicitanten die dat snappen, durven hun fouten toe te geven. Hou ook in de gaten of de kandidaat zelf de verantwoordelijkheid neemt of de schuld aan een ander geeft.

De goede mindset trainen

Zoek je al langer naar iemand met de juiste vaardigheden dan kan het zijn dat het tijd is voor een andere benadering. Je had de tijd die je investeerde in het werven van iemand met de perfecte vaardigheden wellicht ook kunnen gebruiken voor het trainen van iemand met de juiste mindset. Denk aan iemand die leergierig is. Dat hoeft niet per se iemand te zijn die alle ‘kunstjes’ al beheerst. Het gaat erom dat de nieuwe medewerker de juiste persoonlijkheid heeft voor de organisatie: ‘hire attitude, train skills’.

Tips

  • Kijk kritisch naar je eigen werving en ga na of je kandidaten op basis van hun vaardigheden of persoonlijkheid kiest. Het een sluit het ander niet uit, maar met de combinatie van beiden is de kans groter dat je een geschikte kandidaat vindt.
  • Bepaald in aanvulling hierop en in overleg met collega’s welke persoonlijkheden bij jouw organisatie passen.
  • Let erop dat je niet voor alleen medewerkers met een gelijk profiel en type persoonlijkheid kiest. Dat vergroot de kans op tunnelvisies waarbij je team(s) bepaalde risico’s en kansen over het hoofd zien.

Bron: Managersonline.nl