Leiderschap, bedrijfscultuur en werkomgeving bepalen bevlogenheid werknemers

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 15 mei 2019 1644

Onderzoek van Effectory laat zien dat er wereldwijd vier procent meer bevlogen medewerkers zijn. Het aantal bevlogen werknemers met echte passie voor hun werk is echter nog steeds niet hoger dan 30 procent. Voor meer bevlogenheid (employee engagement) moeten werkgevers meer letten op vier belangrijke wensen van hun medewerkers.

Onderzoeksbureau Effectory ondervroeg voor het Global Employee Engagement Index onderzoek 18.000 werknemers in 56 landen. Effectory stelde vragen over 21 HR-thema's, waaronder de bevlogenheid van werknemers (employee engagement), hun betrokkenheid (organisation commitment) en leiderschap.

Passie en betrokkenheid

Effectory maakt een duidelijk onderscheid tussen engagement en commitment. Bij engagement, oftewel bevlogenheid, gaat het om passie. Werknemers hebben niet het idee dat ze aan het werk zijn, de tijd vliegt voorbij en ze krijgen energie van hun werkzaamheden. Daarbij zijn de werknemers enthousiast, geïnspireerd en trots op wat ze doen. Bij commitment (betrokkenheid) is de werknemer op zijn plek in een organisatie en kan hij zich vinden in de bedrijfsdoelen.

Ideaal personeelsmanagement

Bevlogen én betrokken werknemers zijn het ideaalbeeld van personeelsmanagement. Uit het onderzoek van Effectory blijkt dat die werknemers nog altijd redelijk schaars zijn. Zuid-Amerika doet het het best. 43 procent van de werknemers daar zegt betrokken en bevlogen te zijn. Nederland en de rest van Europa blijven hier met 27 procent ver bij achter.

Invloedsfactoren

Er zijn een aantal invloedsfactoren voor bevlogenheid en betrokkenheid. Zo doen kleinere organisaties het beter dan grote. Verder speelt de werkdruk een rol. Bevlogenheid en betrokkenheid verminderen als werknemers te veel of juist te weinig moeten doen. Opleidingsniveau is gedeeltelijk van invloed. De employee engagement van hoger opgeleiden is vaak groter. Het opleidingsniveau heeft op de betrokkenheid echter nauwelijks invloed.

Vier wensen van werknemers

Werkgevers die meer employee engagement nastreven moeten letten op de wensen van hun werknemers. Het onderzoek van Effectory laat zien dat werknemers de volgende vier zaken heel belangrijk vinden:

  1. Een optimale werkomgeving met ruimte voor de werknemers om hun werk te doen en te presteren. Daarnaast kunnen ze hun eigen vaardigheden verbeteren.
  2. Uitmuntende leiders die hun medewerkers inspireren, vertrouwen geven, weten wat er speelt en goede communicators zijn.
  3. Een aanstekelijke bedrijfscultuur die werknemers het gevoel geeft dat ze op hun plek zijn. Ze zijn trots op wat hun organisatie doet en nastreeft.
  4. Inspirerende direct leidinggevenden die hun teamleden motiveren en serieus omgaan met hun feedback.

Voordelen van bevlogenheid

Organisaties met extra bevlogen werknemers maken meestal meer winst. Het onderzoek laat zien dat ze 26 procent beter presteren. Bovendien daalt het personeelsverloop met 60 procent. Werknemers met passie voor hun werk, spannen zich meer in, zijn productiever, klantgerichter en benutten de middelen van het bedrijf zorgvuldiger. Ze zijn ambassadeurs van de organisatie en zijn gelukkiger op het werk. Daarbij verzuimen ze minder. Verder kijken de bevlogen werknemers minder naar carrièremogelijkheden buiten de eigen organisatie. Tot slot is er in bedrijven met grote risico's bij het werk een verband tussen bevlogenheid en meer veiligheidsbewustheid.

Tips

  • Loop de 'vier wensen van werknemers' na om te kijken hoe het staat met de bevlogenheid in je organisatie en hoe deze beter kan.
  • Ga na of de werkdruk in je organisatie moet verminderen of juist omhoog kan. Dit is van belang voor bevlogenheid en betrokkenheid.

Bron: PW