Meerderheid werknemers ervaart te weinig autonomie

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 6 maart 2019 2030

Meer dan de helft van de werknemers (52%) zou meer autonomie willen op hun werk. Hierbij voelen mannen zich vaker autonoom (56%) dan vrouwen (44%). Zo laat recent onderzoek van Effectory zien onder ruim 23.000 medewerkers.

Bij autonomie gaat het om de mate waarin medewerkers vrij zijn om zelf te beslissen over de inhoud en planning van hun werk. Met die vrijheid kunnen ze hun werk invullen op een wijze die goed bij ze past. Autonome werknemers zijn gelukkiger, kunnen problemen gemakkelijker oplossen, zijn productiever en blijven langer bij hun werkgever in dienst.

Grote en kleine werkgevers

Uit het onderzoek van Effectory komt ook naar voren dat grote organisaties (vanaf 500 medewerkers) en kleine organisaties (tot 100 medewerkers) sterk verschillen qua autonomie. Slechts 34% van de medewerkers bij grote werkgevers voelt zich autonoom, tegen 79% bij kleine werkgevers.

Zelforganiseren populair

"In Nederland wordt volop geëxperimenteerd met zelforganiseren", zegt Baran Metin, data-analist bij Effectory. Hij vindt het daarom verrassend dat de meerderheid van de werknemers te weinig vrijheid ervaart om hun functie zelfstandig in te vullen. "Dat is zonde, want autonomie maakt werken veel leuker en interessanter." Metin benadrukt dat binnen de vastgestelde kaders een zekere mate van vrijheid essentieel is om je eigenaar te voelen van je baan. Bovendien is 79% van de autonome medewerkers bevlogen. Dat ligt ver boven het landelijk gemiddelde (56%). "Autonome medewerkers ervaren meer rolduidelijkheid en ze functioneren stukken beter."

Tip

  • In wat voor mate kunnen uw werknemers zelf de inhoud en planning van hun werk bepalen? Autonomie heeft duidelijk positieve gevolgen voor het functioneren van medewerkers. Geef ze dus meer ruimte als hun autonomie te beperkt blijkt te zijn.

Bron: HR Praktijk.nl