Organisaties stellen te weinig budget beschikbaar voor vitaliteit

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 2 juli 2019 1320

Onderzoek laat zien dat medewerkers hun persoonlijk budget graag uitgeven aan sport, beweging en ontspanning. Slechts een kwart van de organisaties heeft echter een budget voor het bevorderen van vitaliteit. Zo blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet.

Als medewerkers honderd euro mogen uitgeven, dan besteden ze daarvan het liefst 41 euro aan sport, beweging en ontspanning. Medewerkers geven hun budget ook graag uit aan trainingen en opleidingen (31 euro). Voor coaching hebben ze echter maar 14 euro over.

Te weinig budget voor vitaliteit

Ruim de helft (55 procent) van de HR-managers die meewerkten aan het onderzoek, stelt indien mogelijk het persoonlijk budget het liefst beschikbaar voor sport en beweging van medewerkers. In de praktijk heeft echter nog geen kwart van de organisaties (24 procent) een budget dat vitaliteit aanmoedigt.

Bevorderen gezonde levensstijl

Maar liefst 57% van de bestuurders van organisaties voelt zich grotendeels verantwoordelijk voor een gezonde levensstijl van hun personeel. Ook stimuleert de meerderheid van de bestuurders het persoonlijk budget voor medewerkers. Van de bestuurders denkt namelijk 63% dat een persoonlijk budget een zeer positief effect heeft op de motivatie van medewerkers op het werk. Daarbij is het wel belangrijk dat medewerkers vrije keuze hebben bij de besteding van het budget en dat ze een budget kunnen krijgen voor vitaliteit.

Vrij besteedbaar budget motiveert

HR-directeur HR bij Visma | Raet Marco Winkel benadrukt dat een vrij besteedbaar persoonlijk budget belangrijk is. “Wanneer medewerkers zelf kunnen bepalen waaraan ze hun persoonlijk budget uitgeven, motiveert ze dat veel meer om bepaalde taken op te pakken. Zo worden ze gestimuleerd om een training of opleiding naar keuze te volgen, maar ook om aan hun gezondheid te werken.”

Goed voor lichamelijke en geestelijke gezondheid

Hij onderkent dat een training of opleiding belangrijk is om vaardigheden te ontwikkelen. “Maar het is ook bewezen dat sporten en bewegen goed is voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Wanneer je als werkgever ook kan bijdragen aan een gezonde, fitte medewerker, profiteert hij daar automatisch van.”

Tip

Zorg voor een persoonlijk keuzebudget voor je medewerkers met de mogelijkheid om het te besteden aan sport en beweging. Dit heeft namelijk een gunstige uitwerking op zowel hun gezondheid als motivatie, wat vervolgens ook weer positieve gevolgen heeft voor je organisatie.

Bron: PW.