Twee derde werknemers wil zich verder ontwikkelen bij huidige werkgever

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 17 december 2018 1360

Van de Nederlandse werknemers wil 68 procent doorgroeien binnen hun bedrijf. Daarnaast vindt bijna de helft dat de werkgever verantwoordelijk is voor hun persoonlijke ontwikkeling. Zo blijkt uit een onderzoek van Horizon Training & Ontwikkeling onder 1015 Nederlandse werkenden.

Een derde van de 48 procent werknemers die vinden dat de werkgever verantwoordelijk is voor hun ontwikkeling meent dat het klimaat binnen de eigen organisatie er niet aan bijdraagt. “Organisaties moeten vaker een aanspraak doen op de talenten en ambities van medewerkers, alleen daarmee geven ze een krachtige impuls aan hun ontwikkeling. Maar die moeten ze dan vervolgens wel goed faciliteren. Dit geldt overigens net zo goed voor medewerkers die de verantwoordelijkheid voor hun ontwikkeling bij zichzelf leggen”, zegt Hugo Hoetink, adviseur bij Horizon Training & Ontwikkeling.

Toekomstperspectief

De jongere generatie vindt toekomstperspectief bij de huidige werkgever het meest belangrijk. Acht op de tien jongeren bekijkt mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen.

High potentials

Het onderzoek laat verder zien dat werkgevers wel goed bekend zijn met de behoefte naar ontwikkeling van de jongste werknemers, maar minder met die van mensen die langer in dienst zijn. Een derde van de respondenten geeft bijvoorbeeld aan dat binnen hun organisatie vooral high potentials zich kunnen ontwikkelen. Hoetink stelt dat dit het beeld bevestigt dat persoonlijke ontwikkeling in de eigen organisatie niet ‘voor iedereen’ is. Hiermee blijven de ambities van de meer ervaren medewerkers onbenut. “Talentontwikkeling moet voor iedereen zijn, op die manier draagt een werkgever bij aan de ontwikkeling van de organisatie en het behoud van goede mensen, ongeacht leeftijd en werkervaring.”

Wendbare organisatie

Persoonlijke ontwikkeling is niet alleen in het belang van medewerkers: 80 procent van de ondervraagden denkt dat hun ontwikkeling belangrijk is voor het succes van de organisatie. “Hier ligt dus een enorme kans om beweging op gang te brengen en de wendbaarheid van organisaties te vergroten”, benadrukt Hoetink. Volgens hem bevestigen de onderzoeksresultaten het potentieel onder medewerkers. “De kunst is echter om dit potentieel te benutten.”

Tips

  • Ga na of duidelijk is bij je organisatie en medewerkers wie verantwoordelijk is voor de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers. Is die duidelijkheid er niet, dan is het goed om heldere afspraken te maken over wat de werknemer zelf doet en wat de werkgever hieraan kan bijdragen.
  • Let erop dat elke werknemer voldoende ontwikkelingsmogelijkheden heeft. Zo halen je medewerkers en dus je organisatie het meeste uit hun mogelijkheden. Bovendien is het goed voor de betrokkenheid van de medewerkers bij de organisatie.

Bron: Managersonline.nl