Voor studenten is ontwikkeling belangrijker dan veel verdienen

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 5 februari 2019 1626

Meer dan twee derde van de studenten met een financiële- of bètastudie geeft de voorkeur aan ontwikkeling boven een hoog salaris. Zo laat onderzoek van Profource zien onder ruim 300 Nederlandse hbo- en wo-studenten.

Na hun studie wil maar liefst 68 procent van de studenten zich binnen drie jaar snel ontwikkelen. Maar 32 procent van de respondenten richt zich juist op snel veel geld verdienen. Opvallend is dat vrouwelijke studenten nog meer kiezen voor ontwikkeling dan hun mannelijke collega's. Van de ondervraagde vrouwen geeft namelijk driekwart de voorkeur aan ontwikkeling in plaats van een hoog salaris.

Trainingen na de studie

Het belang van ontwikkeling blijkt ook uit de onderzoeksconclusie dat driekwart van de studenten het noodzakelijk vindt om na het einde van hun studie trainingen te blijven volgen. De antwoorden op de open onderzoeksvragen laten bijvoorbeeld zien dat studenten het ontwikkelen van andere basisvaardigheden ook belangrijk vinden naast inhoudelijke vaardigheden. Een voorbeeld van zo'n antwoord: "Ik denk dat het niet alleen goed is om kennis van het vak te hebben, maar ook trainingen te volgen om bijvoorbeeld presentatie skills te verbeteren of zakelijk Engels te leren schrijven en spreken."

Wendbare medewerkers

Fleur Klijnsmit, Algemeen Directeur van Profource: "De technologische ontwikkelingen gaan snel. Door continu te blijven leren wordt u flexibeler en kunt u veranderingen in werkwijzen sneller integreren. Het is van economisch belang voor een organisatie om wendbare medewerkers te hebben om het tempo van de markt bij te houden of voorop te blijven lopen. Overigens gaan een snelle ontwikkeling en een goed salaris vaak prima samen."

Tip

  • Schenk voldoende aandacht aan de ontwikkeling van je medewerkers. Niet alleen heb je zo meer wendbaar personeel. Het maakt je ook aantrekkelijker als werkgever.
  • Maak 'ontwikkeling' een vast onderdeel van de functioneringsgesprekken met je medewerkers. Vraag ze waar ze over vijf jaar willen staan en hoe ze dat willen bereiken.

Bron: HR Praktijk.nl