Vragen die je kunt stellen tijdens een loopbaangesprek
Een loopbaangesprek moet duidelijk maken of de vaardigheden en ambities van de werknemer aansluiten bij wat de werkgever nodig heeft. Daarvoor moet je wel de goede vragen stellen. Welke zijn dat?
Werknemers die regelmatig praten over hun ontwikkeling in een organisatie zijn namelijk meer betrokken, meer bereid om hun ideeën te delen en blijven langer bij hun huidige baas.
Goed loopbaangesprek
Het karakter van het werk verandert in een moordend tempo en niemand heeft nog echt het overzicht over de gevolgen van robotisering en digitalisering op de arbeidsmarkt. Daarom is het belangrijker dan ooit om de loopbaan van werknemers te volgen en te vergelijken met de koers van de organisatie. Past de werknemer met zijn vaardigheden in de toekomst nog bij zijn werkgever? Dit vinger aan de pols houden kan via een goed loopbaangesprek. Volgens Right Management zijn de onderstaande zes vragen daarbij onmisbaar. De vragen zijn steeds gesteld vanuit de werknemer.
1) Functioneer ik goed?
Door deze vraag ontstaat ruimte voor feedback. Hiermee is er een basis voor een voortdurende dialoog tussen de leidinggevende en de werknemer over zijn of haar sterke punten en mogelijkheden.
2) Wie ben ik en waar ben ik op mijn plaats?
Met deze vraag kan de werknemer duidelijke loopbaandoelen voor zichzelf benoemen. Zo merk je of de ambities van de werknemer overeenkomen met zijn of haar waarden, motivatie en vaardigheden.
3) Wat verwacht mijn werkgever van me?
Zoek op basis van deze vraag met de werknemer naar SMART-doelen: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden.
4) Hoe erkent de organisatie mijn talenten en bijdragen?
Hiermee schenk je aandacht aan de intrinsieke motivatie van de werknemer en hoe je deze met hem of haar kunt veranderen.
5) Welke ontwikkelpunten heb ik?
Hierbij breng je met de medewerker in kaart welke persoonlijke en professionele vaardigheden deze nodig heeft voor de huidige functie, toekomstige rollen en de arbeidsmarkt.
6) Hoe ziet mijn volgende stap eruit?
Als antwoord kan je met de werknemer een doel formuleren dat past bij de belangen van de werknemer, de leidinggevende en de gehele organisatie.
Tips
- Plan jaarlijks een loopbaangesprek in met iedere medewerker of maak de loopbaan onderdeel van het functioneringsgesprek.
- Schenk in de gesprekscyclus voldoende aandacht aan iemands loopbaan en de aansluiting met de doelen van de organisatie.
- Doe ook iets met de uitkomsten van het loopbaangesprek. Alleen weten is niet voldoende. Dat geldt ook voor de medewerker.
Bron: PW.
Maak kennis met het beste digitale gespreksdossier
Dé e-HRM oplossing voor organisaties die bezig zijn met doelstellingen, functioneren, beoordelen, competenties en de ontwikkeling van medewerkers. De online software is gebruiksvriendelijk, veilig, voordelig en direct te gebruiken.
Download brochure Online demo aanvragen