Werknemers hebben graag zelf de regie over HR-zaken

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 20 maart 2017 3018

Het percentage organisaties dat werkt met e-HRM is flink gestegen. Daarbij wil een meerderheid van de werknemers graag zelf de regie hebben over HR-zaken. Zo laat het jaarlijkse onderzoek HR Benchmark van Raet zien.

Uit het onderzoek blijkt dat de afgelopen twee jaar het percentage organisaties met e-HRM toenam van 46 naar 62 procent. Een andere conclusie is dat 61 procent van de medewerkers het belangrijk vindt om zelf regie te hebben over HR-zaken. Het gaat dan om het doorgeven van hun beschikbaarheid of het indienen van declaraties. De medewerkers doen dit het liefst tijd- en plaatsonafhankelijk (56 procent).

Werknemers hebben graag zelf de regie over HR-zaken

HR-app populair

Medewerkers maken volgens Raet het meest gebruik van e-HRM voor salarisstroken raadplegen, urenregistratie, declareren, verlof aanvragen en inzien van het werkrooster. Veel medewerkers hechten er daarnaast belang aan om dit ook op een mobiel apparaat te kunnen doen, bijvoorbeeld met een specifieke app. Verder willen medewerkers zich ook ziek en beter kunnen melden via een HR-app.

Kansen voor de HR-afdeling

Volgens onderzoeker Henk Jan van Commenee van Raet maakt e-HRM eigen regie voor medewerkers eenvoudiger dan ooit: “Ze hebben meer flexibiliteit om zelf de administratie bij te houden en hebben te allen tijde inzicht in hun eigen informatie, zoals het werkrooster of de status van een ingediende declaratie.”

Van Commenee beklemtoont dat de opmars van e-HRM ook kansen biedt voor de HR-afdeling. HR-professionals hoeven minder tijd te besteden aan administratieve HR-processen en e-HRM vermindert de kans op fouten: “Een HR-afdeling hoeft zich minder bezig te houden met de randzaken en is daardoor beter in staat de rol van strategisch businesspartner te vervullen.”

HR-trends

De Raet HR Benchmark is een jaarlijkse onderzoek naar actuele HR-trends in Nederland. Aan het onderzoek deden 1100 medewerkers, 565 HR-managers, 102 bestuurders en 409 zzp’ers mee uit verschillende branches.

Digitale Gesprekscyclus

Graag vestigen we je aandacht er op dat je door middel van de Digitale Gesprekscyclus ook je beoordelings- en ontwikkelsystematiek grotendeels door medewerkers zelf online kunt laten regelen. Dan ben je niet alleen handig en modern bezig qua administratie, maar ook met een strategisch belangrijk onderwerp, namelijk talentontwikkeling.

Bron: managersonline.nl en Raet HR Benchmark 2017

Ontdek onze HRM-software

Binnen een half uur ontdekken dat de Digitale Gesprekscyclus ook geschikt is voor jouw organisatie? Vraag een online demonstratie aan! Op zoek naar flitsend promotie materiaal om je chef te overtuigen? Download dan de brochure.

Bekijk online demo Download brochure