Werknemers willen dat werkgevers investeren in hun persoonlijke ontwikkeling

Daniel Hoopman Daniel Hoopman 18 april 2023 544

Het is voor werknemers belangrijk dat hun werkgever ze waardeert en naar ze luistert. Nog meer willen ze echter dat hun werkgever tijd investeert in hen en hun persoonlijke ontwikkeling. Uit onderzoek van online trainingsbureau GoodHabitz blijkt dat dit geldt voor maar liefst 75 procent van de Nederlandse werknemers. Dat is niet zo verwonderlijk omdat 67 procent van de Nederlanders vindt dat persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden veel invloed hebben op het werkplezier.

Bij investeren in persoonlijke ontwikkeling gaat het om meer dan alleen geld uitgeven aan trainingen en cursussen. Uitgangspunt is namelijk het luisteren naar de behoeften van werknemers. Een op de vijf Nederlanders heeft bijvoorbeeld bij de werkgever gevraagd om meer mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling.

Voldoende persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden

Wat opvalt is dat deze groep werknemers in maar liefst 40 procent van de situaties het idee heeft dat de werkgever ze niet serieus neemt. Voor geheel Europa is dit zelfs 51 procent. Het is een uitkomst die werkgevers serieus moeten nemen, omdat 45 procent van de Nederlandse werknemers naar een andere werkgever zou willen zoeken vanwege te weinig persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden.

Persoonlijke ontwikkeling als secundaire arbeidsvoorwaarde

Milan Hofmans, Country Director Nederland bij GoodHabitz: “We merken en zien in deze resultaten terug dat persoonlijke ontwikkeling wereldwijd steeds belangrijker gevonden wordt. Werknemers vinden het een onmisbaar onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden en werkgevers beseffen dat ze met deze trend moeten meegaan.” Dat laatste geldt volgens hem niet alleen voor de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers, maar voor de algehele bedrijfsgroei. “In 2023 zien we opnieuw een krappe arbeidsmarkt, extra reden om persoonlijke groei hoog op de agenda te zetten en de vraag van medewerkers serieus nemen. Opleiden is duidelijk het nieuwe werven."

Het belang van persoonlijke ontwikkeling

De conclusies over de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling zijn afkomstig uit een nieuw onderzoeksrapport van onderzoeksbureau Markteffect voor GoodHabitz naar het belang van persoonlijke ontwikkeling op het werk. Markteffect ondervroeg hiervoor meer dan 13.000 werknemers en 2500 beleidsmakers op het gebied van leren en ontwikkelen uit dertien verschillende Europese landen.

Tip

Maak met iedere werknemer een persoonlijk ontwikkelplan en bespreek dit tijdens functionerings- of ontwikkelgesprekken. Dit zorgt ervoor dat de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer structureel voldoende aandacht krijgt. Bovendien kunnen jij en de werknemer hierin doelen en afspraken in vastleggen over de ontwikkeling van de werknemer. Tijdens de gesprekken kunnen jullie hier naar kijken en bepalen welke vorderingen de werknemer heeft gemaakt.

Bron: Managersonline.nl